/
0 Comments

Alcatraz!


Suomessahan tässä jo ollaan mutta lupaamani vankilapäivitys ei vaan ottanut syntyäkseen kun työ- ja kotikiireet puskivat päälle. No, parempi myöhään kuin ei millonkaan!Elokuun lopussa kävimme siis pikapyörähdyksen San Franciscossa ja Carmelissa, edellisistä reissuista voi lukea täältä. Jostain syystä alueen yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä eli Alcatrazin vankila, on jäänyt meiltä tsekkaamatta, vaikka kaikki vankila sarjat ja leffat kuuluvat minun ihan ehdottomiin suosikkeihin! No, nyt sinne päästiin...Liput kannattaa hommata reilusti eli noin 90 päivää etukäteen, koska ne myydään sesonkina loppuun. Muina aikoina noin 30-60 päivää ennen riittää. Me varattiin hyvissä ajoin ja silti "yökierrokset" olivat jo loppuunmyty eikä kaikkia päivälähtöjäkään ollut enää tarjolla. Liput saa luotettavasti täältä.

Lautta lähtee laiturilta 33 ja paikalla kannattaa olla noin 15min ennen lähtöä  ei turhaa jonottamista mutta et myöhästykään.. Parkkipaikkoja alueella on huonosti eli kannattaa tulla julkisilla tai vaikka uberilla. Sitten ei muuta kuin kaikki laivaan ja noin vartin matka saarelle... kuvia kannattaa napsia paluumatkalla, ei ole kaikki hätähousut edessä niin kuin menomatkalla.Perillä saaressa on kansallispuiston pakollinen info ja siitä pääsee jatkamaan joko omatoimikierrosta tai ohjattua. Me otettiin omatoimi audio-kierroksella. Käveltiin itse vankilaan ja siellä kaikille halukkaille jaettiin audio-kierrosta varten laitteet. Kuunneltiin puolella korvalla sitä ja seikkailtiin omiamme. Aika hurja paikkahan se on - itse en mm. tiennyt että tuonne päätyi vain jos ei muualle soveltunut tai ei osannut käyttäytyä muualla. Sielä ei myöskään niin vain siirretty muualle vaan se vaati jopa vuosien prosessin. Karkaaminen taas päättyi useasti huonosti, vankilan olemassaolon eli 29-vuoden aikana sieltä yritti karata 36 vankia joista kaikki paitsi viisi, saatiin kiinni tavalla tai toisella. Saaren ympärillä käy todella voimakas merivirta joten uimalla saarelta ei kannata edes yrittää karkuun. Pakoihin ja niihin pohjautuviin elokuviin pääsee perehtymään mm. Clint Eastwoodin "Escape from Alcatraz"- elokuvassa.
 Koska vankila sijaitsi saarella, myös sen henkiläkunta asui siellä perheineen. Uusimmat vartijat perheineen asuivat varsinaisissa rotankoloissa, mutta pääsivät varsin pian muuttamaan varsinaisiin koteihin vankilan lähelle. Saarella oli siis niin vankilan sisäinen kuin ulkopuolinenkin yhteisö.

Vankila on suljettu 1963 ja ennen sitä siellä tuomiotaan lusi mm. Al Capone ja Robert "The Birdman" Stroud. Kuuluisien vankien sellit ovat selkeästi esillä kierroksella. Alcatrazista ei kuitenkaan löydy "kuoleman sellejä" tai teloitustiloja.


Kierros päättyy Jenkeille tyypilliseen tapaan kansallispuiston "kirja (krääsä) kauppaan" jossa tällä kertaa odotti yllättäen yksi entinen vanki, joka jakeli nimikirjoituksia omaan kirjaansa. Jotenki kaikkien kehujen ja oman kiinnostuksen ja odotusten jälkeen saari oli ihan ok, hyvä että tuli käytyä muttei mikään mieltä räjäyttävä kokemus.


Näihin kuviin ja tunnelmiin päättyy raportointi tältä reissulta... Muutama ravintolasuositus on kyllä tulossa kunhan kehiin astunut "editori" saa ne jonkunlaiseen järjestykseen! Seuraavaksi jatketaan kotoisemmilla aiheila eli miten nautit kaamoksesta ja valmistaudut stressittömään Jouluun! Ja no, ehkä vähän Bali suunnitelmia ettei tuo surffilauta ihan pääse kuivumaan...

M


Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.

Tunnisteet

1 tie (1) 4th of July (2) ajokortti (1) Angels Landing (1) Arizona (4) Arkikuvahaaste (4) Autoilu (1) autonosto (1) Beverly Hills (1) Big Sur (1) bikram (2) biohacking (1) black friday (1) Bryce (1) Carmel (2) casino (1) Central Market (1) crossfit (3) Dallas (1) Dia de los Muertos (1) Disney Concert Hall (1) Dixie (1) Fremont Street (1) Grand Canyon (1) Hackberry General Store (1) Halloween (3) Happy Holidays (1) helppoa leipomista (3) Hollywood (3) Hollywood Forever (1) Hoover Dam (2) Huntington library (1) Idyllwild (1) IFTTT (226) Instagram (227) Joulu (4) jouluvalot (2) kakkoskoti (4) kalifornia (10) Kanab (1) kesäloma (26) key lime pie (1) koiran kanssa lentäminen (1) Koti (9) kukkuu kurpitsapiiras (1) kummitukset (1) LA Autoshow (1) Lake Mead (1) lakers (1) Lankalauantai (1) Las Vegas (5) leipominen (4) lentäminen (2) Loma (8) Los Angeles (4) Los Olivos (1) Luna (8) Malibu (1) matkustaminen (112) Mondos (1) Monterey (1) Mustikka-vadelmapiirakka (1) Muutto (4) narrow (1) Nevada (5) New York (4) NHL (1) Oulu (9) pankkiasiat (1) Paso Robles (4) PCH1 (4) Pepperdine (1) Pismo Beach (1) Pitkäperjantai (1) puutarha (7) Pääsiäinen (2) Pääsiäispäivät (2) road trip (19) Rodeo Dr (1) Route 66 (1) Ruoka (14) San Fransisco (6) Sana Ynez (1) santa monica (2) Santa Ynez (1) Sosiaaliturvatunnus (1) Suomireissu (5) surffaus (3) Thanksgiving (1) the Last Bookstore (1) treenit (5) turistihommia (5) Universal Studios (2) Utah (5) Venice (1) ventura (12) Venturabeach (5) viini (9) viinitilat (6) viisumi (1) weekend getaway (2) Whole Foods (1) Yoga (4) Zion (2)