/
0 Comments

Punkkua ja puutarhanhoitoa!

Jennin innoittamana ajattelin kirjata parhaan vuodenajan eli kevään jutut tänne, pysynpähän edes jotenkin perässä enkä toista aiempia virheitä puutarhassa!

Eli htähousu kun olen, olen jo pari viikkoa sitten haravoinut takapihan. Piha oli jo silloin sula ja lumeton ja koska ikävä omaa pihaa ja siellä mylläystä Kalifornian kodissa oli suuri, päätin aloittaa tänä vuonna ajoissa. Piha ja sisäkukat ovat olleet viimeiset pari vuotta äitini, naapureiden, pikkuveljeni ja muun perheeni hellässä huomassa ja siitä iso kiitos tätäkin kautta! Yksikään kukka ei kuollut ja pihakin oli hyvässä kunnossa!

Ja takaisin asiaan... Takapiha, on siis mitä ilmeisimmin aiemman asukkaan toimesta teetetty jollain ammattilaisella - sen verran hienosti siellä kukkii keväästä syksyyn. Olen lisännyt vain muutaman kymmenen Amsterdamin huomenlahjamatkan tuliaiskukkasipulia, jotka tänäkin vuonna nousivat uskollisesti kukkimaan! Aeimmasta postauksesta täältä löytyy jotain kuvaa syksyisestä takapihasta.

Takapiha on siis haravoitu, pensasaita (ikäloppu minun mielestä Siperianherne joka kaipaa uusimista seuraavien vuosien aikana) kaipaa pientä siistimistä. Enempää tuon ikäistä ei kyllä kannata saksia, ei se sieltä enään nouse, kaatuu nimittäin jos pikkasen potkasee... Mikä olisi kaunis pensasaita? Saisi olla korkea ja tiheä.

Nurmikolle ei taida olla mitään mahdollisuutta tehdä mitään, koska Luna hallitsee takapihaa lelujensa kanssa, enkä raski sitä iloa toiselta ekana kesänä Suomessa viedä! Kukkapenkitkin näyttävät jo nyt eloisilta, ainut mikä huolettaa on vuorenkilpi ja Äiti - tiedoksi vaan että tuun ruinaamaan muutaman juurakon sun penkistä kunhan se sulaa.

Niin ja mitä mää sinne sitten olen laittamassa jos kaikki näyttää ainakin omaan silmään hyvältä!? No, mää tuolla somen puolella Jennille jo huutelin, että tavottelen tänä vuonna alakertaan takapihalle pastellinsävyistä tunnelmaa. Tuoksuherne on jokakesäinen suosikki ja koska sen idättämisessä olen ollut aina myöhässä ja näin paras kukinta-aika on ollut todella myöhään, laitoin siemenet liottamisen kautta itämään jo viikko sitten! Ja tadaa.... kerrankin näyttäs siltä, ettei idättämisoneglmaa ole!!

Tässä jokavuotinen murheenkryyni idätyksen suhteen eli tuoksuherne! Kuva otettu tänä aamuna... istutus viikko sitten!

Muuten terassinalue saa Malesiasta häämatkalta tuodut violetin ja vihreään taittavan liinan, pari lepolassia ja ruokailuryhmän. Saakohan jostain muuten uusia päälisiä lepolasseihin? Keittiöpuutarhan miniversio eli ns. yrttipöytä on freesattu valkeilla ruukuilla ja uudella vahakangasliinalla! Myös monivuotinen ja hyvin talvehtinut Chili pääsee ulos harmaassa Casan ruukussa. 

Itse terassi on todella laiminlyöty, mutta nyt kunnostauduin ja hankin jo pesuun sopivat aineet sekä kunnon pänikän öljyä tai mikä se käsittelyaine nyt onkaan. Ihan mahtavaa apua ja palvelua sain Äimäraution K-Raudan maaliosastolla, jossa neuvottiin kädestä pitäen mitä ja milloin ja miksi - Kiitos!

Yläkerrasta meiltä löytyy sitten koko huoneiston mittainen terassi... Jota käytetään suht harvoin. Sinne olen tänäkin vuonna valinnut helpon kestosuosikin, pensaskrassin. Lisäsin parvekelaatikoiden määrää kahdesta neljään ja yhden isomman ruukun sijoitan lattialle. Parvekkellee tulee pieni kahviryhmä ja kuulemma meille on ostettu riippumatto, joten sille on oma tilansa ja rauhansa siellä! Lattia on käsiteltyä kestopuuta ja siihen olen kesällä levitellyt kaislamatot pehmentämään vaikutelmaa.

Etupiha on pienempi ja sieltä löytyy enemmän hyötykasveja. Autotallin/varaston takaa löytyy puna- ja mustaherukkaa sekä karviaista sekä raparperia. Raja-aitana edelleen siperianhernettä ja ihana iso ruusu! Myös hiekkalaatikko löytyy, mutta sille onneksi löytyi uusi koti ihanan Taika-neidin pihalta heti naapurista! Autotallin seinustalle olen myös aina heittänyt kasvusäkin tai kaksi joissa on ollut tomaattia ja yrttejä. Tänä vuonna taidan jättää tomaatin välistä, vaikka viimeksi hyvä sato tulikin ja keskittyä vain yrtteihin. Ihan oven viereen portaille tulee iso ruukullinen pensaskrassia ja seinän vieressä, varjossa on saniaista ja vuorenkilpeä ja parin vuoden takaa narsissit jotka heitin siihen pihaa siivotessa.

Äidin synttärikahvien kunniaksi ostetut gerberat säilyivät viikosta niin hyvin, että saivat seurakseen valkeat ruusut!

Ruukuissa olen suosinut valkeaa, harmaata ja koripunosta. Isommat ovat huomaamatonta vaaleahkoa keltaista. Olen kyllä tykänyt Merjan minulle aikoinaan valitsemista isoista ruukuista todella paljon, ne toimivat iästään huolimatta edelleen todella hyvin ja haalea väri kiinnittää  huomion itse kasviin ja kukkiin. Tuoksherne kasvaa omaa kartiotelinettä pitkin ja etupihan krassit ovat pensaskrassia ja toivon mukaan levittäytyvät edellisten vuosien tapaan isoksi matoksi! 

Kuviahan tässä postissa on vähän köyhästi mutta eiköhän niitä ilmaannu kunhan kesäkukat tulevat myyntiin... Mitä te suosittelisitte takapihalle pastelliteemaan tuoksuherneen ja yrttien kaveriksi? 

Nyt siis viimeistään, heitä kommnettia ja vinkkiä kehiin!

-M (niin kuin multa)


Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.

Tunnisteet

1 tie (1) 4th of July (2) ajokortti (1) Angels Landing (1) Arizona (4) Arkikuvahaaste (4) Autoilu (1) autonosto (1) Beverly Hills (1) Big Sur (1) bikram (2) biohacking (1) black friday (1) Bryce (1) Carmel (2) casino (1) Central Market (1) crossfit (3) Dallas (1) Dia de los Muertos (1) Disney Concert Hall (1) Dixie (1) Fremont Street (1) Grand Canyon (1) Hackberry General Store (1) Halloween (3) Happy Holidays (1) helppoa leipomista (3) Hollywood (3) Hollywood Forever (1) Hoover Dam (2) Huntington library (1) Idyllwild (1) IFTTT (226) Instagram (227) Joulu (4) jouluvalot (2) kakkoskoti (4) kalifornia (10) Kanab (1) kesäloma (26) key lime pie (1) koiran kanssa lentäminen (1) Koti (9) kukkuu kurpitsapiiras (1) kummitukset (1) LA Autoshow (1) Lake Mead (1) lakers (1) Lankalauantai (1) Las Vegas (5) leipominen (4) lentäminen (2) Loma (8) Los Angeles (4) Los Olivos (1) Luna (8) Malibu (1) matkustaminen (112) Mondos (1) Monterey (1) Mustikka-vadelmapiirakka (1) Muutto (4) narrow (1) Nevada (5) New York (4) NHL (1) Oulu (9) pankkiasiat (1) Paso Robles (4) PCH1 (4) Pepperdine (1) Pismo Beach (1) Pitkäperjantai (1) puutarha (7) Pääsiäinen (2) Pääsiäispäivät (2) road trip (19) Rodeo Dr (1) Route 66 (1) Ruoka (14) San Fransisco (6) Sana Ynez (1) santa monica (2) Santa Ynez (1) Sosiaaliturvatunnus (1) Suomireissu (5) surffaus (3) Thanksgiving (1) the Last Bookstore (1) treenit (5) turistihommia (5) Universal Studios (2) Utah (5) Venice (1) ventura (12) Venturabeach (5) viini (9) viinitilat (6) viisumi (1) weekend getaway (2) Whole Foods (1) Yoga (4) Zion (2)