/
0 Comments

Jet Lag!


Eli siis mikä? Miten siitä pääsee eroon ja miltä se tuntuu? Milloin siitä kärsitään ja voiko sitä välttää? Tänäkin aamuna siinä kuuden pintaan heränneenä mietin, että tätäkin asiaa voisi hiukan avata. Täällä tuo kuudelta nouseminen oli kyllä ihan normaalia jo silloin kun täällä asuin ja kyllä, lomalla on kiva nousta aikaisin! Alkuviikosta aikaisin nouseminen tuntui vieläkin helpommalta jet lagin eli aikaerorasituksen vuoksi.

Minulla tämä 10 tunnin aikaero vaikuttaa eniten Suomeen päin matkustettaessa, saan kyllä nukuttua mutta fyysisiä oireita kuten voimattomuutta, huimausta, sekavuutta ja rytmihäiriöitä on ollut joskus, onneksi vakavampia vain kerran.  Tännepäin muistan yhden pahemman jet lag kerran ja se sattui juuri silloin kun muutettiin muutama vuosi sitten. Nukahtelin mihin sattuu päivällä ja olin muutenkin sekaisin, en esimerkiksi moottoritiellä hahmottanut mihin suuntaan olimme menossa - vänkärinpenkiltä onneksi!

Tällä lomalla pääsin yllättävän vähällä, pysyin tullessa hyvin hereillä illalla eikä fyysisiä oireita ollut. Aamulla heräsin hieman aiemmin mutta sain uudestaan unen päästä kiinni ja kun kello soi 6.00 olikin ihan virkeä olo. Pientä voimattomuutta on ollut, joten reenit on jääneet joogaan, lenkkeilyyn ja pieniin vaelluksiin. Nyt sisäinen kello on ihan ajassaa, minulla sen siirtymiseen menee 3-4 päivää.

Ja miten sitä jet lagia voi sitten välttää? Itse olen huomannut että minulla toimii tänne päin lentäminen niin että lähden mahdollisimman aikaisin aamulla Oulusta, helpot ja nopeat vaihdot jotta voin nukkua vielä silloin kun täälläkin on yö. Loppumatkasta on tärkeää pysyä hereillä kun täällä on iltapäivä, tällä kertaa tämä onnistui yllättävän hyvin! Illasta koitan pysyä hereillä ja valossa mahdollisimman pitkään ja aamulla nukkua, vaikka melatoniinin avulla jos ei muuten. Kellon käännän heti koneeseen noustessa oikeaan aikaan ja koitan seurata sitä nukkumis- ja syömisrytmin kanssa. Päiväunet on ihan ok jos ne ei venähdä ja valoisalla ulkoilu ja touhuilu auttaa kyllä! Nälkä on mitä ihmeellisimpiin aikoihin mutta koitan napata ruokarytmistä kerralla kiinni. Nestehukan torjuntaan kannattaa käyttää ihan vaan vettä, mehuista löytyy sokeria enemmän kuin tarpeeksi ja liika alkoholi lennolla vaan pahentaa tilannetta. Matka meidän kodeista ovelta-ovelle kestää lyhimillään sen 23h, yleensä hiukan enemmän ja aikaeroa on sen 10 tuntia, joten raskastahan tuo on. Lisää matkustusvinkkejä niin lennolle kuin kentällekin löytyy viime reissun saldona täältä.

Takaisinpäin tykkään lentää heti Losista ulos, yötä vasten ja heti unille. Perillä Oulussa olen yleensä ollut yöllä ja koitan mennä suoraan nukkumaan, tällä reissulla tämä tulee muuttumaan ja saapa nähdä miten käy...

Nyt päivän touhuihin eli niinkin eksoottista lomatekemistä kuin pyykinpesua ja kaupassa käyntiä tähän alkuun! Onneksi tänään on perjantai ja BBQ ilta ja huomenna sitten hieman erikoisempaan tapahtumaan eli Santa Barbaran eläintarhaan viininmaisteluun - tästä lisää viikonlopun aikana!

Roar & Pour ;) M

Loppumatkasta voi katsella vaikka maisemia pysyäkseen hereillä!Ei kommentteja:

Sisällön tarjoaa Blogger.

Tunnisteet

1 tie (1) 4th of July (2) ajokortti (1) Angels Landing (1) Arizona (4) Arkikuvahaaste (4) Autoilu (1) autonosto (1) Beverly Hills (1) Big Sur (1) bikram (2) biohacking (1) black friday (1) Bryce (1) Carmel (2) casino (1) Central Market (1) crossfit (3) Dallas (1) Dia de los Muertos (1) Disney Concert Hall (1) Dixie (1) Fremont Street (1) Grand Canyon (1) Hackberry General Store (1) Halloween (3) Happy Holidays (1) helppoa leipomista (3) Hollywood (3) Hollywood Forever (1) Hoover Dam (2) Huntington library (1) Idyllwild (1) IFTTT (230) Instagram (231) Joulu (4) jouluvalot (2) kakkoskoti (4) kalifornia (10) Kanab (1) kesäloma (26) key lime pie (1) koiran kanssa lentäminen (1) Koti (9) kukkuu kurpitsapiiras (1) kummitukset (1) LA Autoshow (1) Lake Mead (1) lakers (1) Lankalauantai (1) Las Vegas (5) leipominen (4) lentäminen (2) Loma (8) Los Angeles (4) Los Olivos (1) Luna (8) Malibu (1) matkustaminen (112) Mondos (1) Monterey (1) Mustikka-vadelmapiirakka (1) Muutto (4) narrow (1) Nevada (5) New York (4) NHL (1) Oulu (9) pankkiasiat (1) Paso Robles (4) PCH1 (4) Pepperdine (1) Pismo Beach (1) Pitkäperjantai (1) puutarha (7) Pääsiäinen (2) Pääsiäispäivät (2) road trip (19) Rodeo Dr (1) Route 66 (1) Ruoka (14) San Fransisco (6) Sana Ynez (1) santa monica (2) Santa Ynez (1) Sosiaaliturvatunnus (1) Suomireissu (5) surffaus (3) Thanksgiving (1) the Last Bookstore (1) treenit (5) turistihommia (5) Universal Studios (2) Utah (5) Venice (1) ventura (12) Venturabeach (5) viini (9) viinitilat (6) viisumi (1) weekend getaway (2) Whole Foods (1) Yoga (4) Zion (2)